Enoturystyka w Polsce – stan obecny i perspektywy rozwoju

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp

Rozdział I
Teoretyczne podstawy pracy

1.1. Definicja enoturystyki ……….6
1.2. Profil enoturysty ……….7
1.3. Polskie organizacje winiarskie ……….9


Rozdział II
Historia winiarstwa

2.1. Historia winiarstwa na świecie ……….11
2.2. Historia winiarstwa w Polsce……….17


Rozdział III
Regiony winiarskie– stan obecny(podział wg III Konwentu Winiarzy Polskich)

3.1 Region Zielonogórski ……….26
3.2 Polska centralna i północna ……….27
3.3 Dolny śląsk……….27
3.4 Małopolski Przełom Wisły (oraz województwo lubelskie) ……….28
3.5 Region Małopolski ……….29
3.6 Region Podkarpacki ……….30
3.7 Największe winnice w Polsce ……….32


Rozdział IV
Perspektywy rozwoju enoturystyki w Polsce

4.1 Analiza SWOT ……….37
4.2 Perspektywy rozwoju ……….41


Podsumowanie i wnioski końcowe
Bibliografia
Spis rycin i fotografii
Wykaz tabel
Streszczenie

Opis zawartośći pracy:


Niniejsza praca zawiera opis zagadnienia jakim jest winiarstwo i enoturystyka bezpośrednio z nim związana.
Opisano również rys historyczny rozwoju winiarstwa na świecie i w Polsce w części drugiej.

W części trzeciej przedstawiono podział kraju na sześć regionów winiarskich wraz z krótką historią i największymi winnicami.

Część czwarta poświęcona jest ocenie stanu obecnego infrastruktury enoturystycznej oraz szansy jej rozwoju w oparciu o analizę SWOT.

W ostatniej części zawarto podsumowanie i wnioski końcowe powstałe na podstawie wcześniej przedstawionej analizy, literatury przedmiotu i własnych spostrzeżeń.