1. Wstęp
2. Podstawowe informacje na temat cukrzycy
2.1 Klasyfikacja cukrzycy
Cukrzyca typu I
Cukrzyca typu II
Cukrzyca ciężarnych
2.2. Diagnozowanie cukrzycy
2.3. Leczenie cukrzycy
3. Żywienie w cukrzycy
3.1 Zasady zdrowego odżywiania się
3.2 Leczenie żywieniowe w cukrzycy
3.3 Bilans energetyczny a otyłość w cukrzycy
4. Rynek produktów spożywczych zawierających składniki o działaniu obniżającym poziom glukozy we krwi
4.1. Cel i przedmiot badań
4.2. Metody badań
4.3. Materiał badawczy
4.4. Badania własne
4.4.1. Rutwica lekarska (Galega officinalis L.)
4.4.2. Owocnia fasoli zwykłej( strąki fasoli) ( Pericarpium Phaseoli)
4.4.3. Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.)
4.4.4. Borówka czernica ( Vaccinium myrtillus L.)
4.4.5. Przepękla ogórkowata (Momordica charantia L.)
4.4.6. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.)
4.4.7. Perz właściwy (Agropyron repens L.)
4.4.8. Gurmar (Gymnema sylvestre, Gudmar)
4.4.9. Imbir lekarski (Zingiber Boehm)
4.4.10. Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis Georgi)
4.4.11. Aloes zwyczajny (Aloe vera L. Burm)
4.4.12. Miłorząb japoński (Ginkgo biloba L.)
4.4.13. Morwa biała (Morus alba L.)
4.5. Inne produkty o działaniu przeciwdiabetycznym.
Podsumowanie
Wnioski
Bibliografia
Spis tabel i rycin
Załączniki