Charakterystyka wyposażenia technologicznego warzelni w polskich browarach.

6 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp ……….2

Cel i zakres pracy

Rozdział I
Specyfika technologii produkcji piwa

1.1. Przygotowanie słodu i wody do zacieru przy produkcji piwa………. 4
1.2. Podstawowe zasady przy wytwarzaniu brzeczki ……….8
1.3. Fermentacja, leżakowanie, filtracja oraz pasteryzacja piwa ……….11


Rozdział II
Technologie i metody stosowane w browarnictwie przy wytwarzaniu brzeczki

2.1. Różne metody śrutowania słodu………. 15
2.2. Techniki oddzielenia brzeczki ……….21
2.3. Systemy gotowania brzeczki oszczędzające energię………. 27


Rozdział III
Urządzanie warzelni
3.1. Podstawowe parametry naczyń znajdujących się w warzelni………. 32

3.2. Warzelnie szczególnego rodzaju ……….36
3.3. Charakterystyka wybranych urządzeń ……….41


Podsumowanie ……….45
Literatura ……….46