Techniczne i organizacyjne aspekty działalności hotelarskiej.
18 października 2015
Wstęp………….. 2
Rozdział I.
Hotel jako przedsiebiorstwo
1.1. Pojęcie, funkcje i rodzaje obiektów noclegowych …………..3
1.2. Hotel w ekonomice turystyki………….. 6
1.3. Działalność wytwórcza i uslugowa hoteli …………..10
1.3.1 Dyrekcja i zarzad …………..10
1.3.2 Recepcja i hall………….. 10
1.3.3 Sluzby pietrowe i korytarzowe …………..11
1.3.4 Gastronomia hotelu………….. 12
1.4. Rynek usług hotelarskich………….. 14
Rozdział II.
Organizacja i technika pracy hotelu
2.1. Budynek i urzadzenia hotelu …………..19
2.2. Charakterystyka produktów hotelu …………..24
2.3. Pracownicy hotelu i ich zadania …………..28
2.4. Technika pracy hotelu …………..32
2.5. Zatrudnienie i praca w hotelach …………..38
Rozdział III.
Organizacja i technika pracy hotelu XYZ
3.1. Podstawowe informacje o hotelu XYZ………….. 41
3.2. Działania marketingowe …………..43
3.3. Aspekty ekonomiczne funkcjonowania hotelu XYZ …………..44
3.4. Wykorzystanie bazy noclegowej …………..46
3.4.1 Zaplecze noclegowe …………..49
3.4.2 Restauracja………….. 49
3.4.3 Sale konferencyjne …………..50
3.5. Perspektywy rozwoju, szanse i zagrozenia …………..50
Wnioski …………..52
Bibliografia………….. 58
Spis rysunków, wykresów …………..59
Spis fotografii …………..59
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|