Uwarunkowania rozwoju klastrów na rynku rolno-spożywczym.

6 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp

Rozdział 1.
Teoretyczne podstawy koncepcji klastrów

1.1 Geneza powstania klastrów……….7
1.2 Cechy charakterystyczne gron 11
1.3 Klasyfikacje i podziały klastrów ze względu na różne kryteria ……….13

Rozdział 2.
Czynniki wpływające na powstawanie gron i ich wpływ na rozwój regionalny

2.1 Klastry a rozwój regionu ……….19
2.2 Czynniki sprzyjające powstawaniu gron na danym terenie ……….23
2.3 Bariery utrudniające tworzenie klastrów ……….26
Rozdział 3.

Rynek rolno-spożywczy jako baza dla funkcjonowania klastrów w Polsce

3.1 Znaczenie klastrów na rynku rolno-spożywczym ……….30
3.2 Ugrupowanie producentów rolnych a klaster na przykładzie Zrzeszenia Producentów Owoców XYZ……… 32
3.3 Przykłady klastrów rolno-spożywczych w Polsce ……….34
3.3.1 Dolina Ekologicznej Żywności ……….34
3.3.2 Naturalnie z Podlasia ……….37
3.3.3.Żywność z Pomorza ……….39
3.4 Perspektywy rozwoju klastrów na rynku rolno-spożywczym w Polsce ……….41

Zakończenie ……….43