Wpływ wybranych czynników na rozwój eksplantatów stewii (Stevia rebaudiana Bertoni) w kulturach in vitro

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator

1. Wstęp ……….4

2. Przegląd literatury

2.1. Udział auksyn w ukorzenianiu roślin………. 6
2.2. Kultury kalusa ……….13
2.3. Reakcja roślin na stres spowodowany przez metale ciężkie (śladowe)………. 16
2.4. Hodowla gatunku Stevia rebaudiana Bertoni w kulturach in vitro ……….21


3. Materiały i metody

3.1. Materiał wyjściowy………. 28
3.2. Systematyka gatunku (Szweykowska i Szweykowski 2003) ……….28
3.3. Charakterystyka gatunku………. 28
3.4. Przebieg doświadczeń ……….30
3.5. Opracowanie wyników ……….33


4. Wyniki badań

4.1. Ukorzenianie ……….34
4.1.1. Liczba pędów………. 34
4.1.2. Wysokość roślin ……….35
4.1.3. Liczba korzeni ……….35
4.1.4. Długość korzeni ……….37
4.1.5. Liczba liści………. 37
4.1.6. Masa roślin ……….37
4.1.7. Kalus ……….37
4.2. Hodowla kalusa………. 40
4.3. Metale koloidalne………. 41
4.3.1. Liczba pędów ……….41
4.3.2. Długość pędów………. 41
4.3.3. Liczba korzeni………. 41
4.3.4. Długość korzeni………. 42
4.3.5. Liczba liści……….43
4.3.6. Masa roślin………. 43
4.4. Mikroskopia elektronowa ……….44


5. Dyskusja………. 47

Wnioski ……….50
Literatura………. 51
Spis tabel………. 56
Spis fotografii………. 57