Dieta jako jeden z czynników zwiekszajacych ryzyko raka jelita grubego.

17 października 2015 0 Przez administrator


Wstęp………3

Rozdział 1.
Budowa i funkcje jelita grubego

1.1. Charakterystyka poszczególnych odcinków jelita grubego………4
1.2. Sciana jelita………7
1.3. Fizjologia jelita grubego

Rozdział 2.
Czynniki zywieniowe wpływajace na rozwój raka jelita grubego.

2.1. Racjonalne odzywianie jako nieodlaczny element zdrowego stylu zycia………10
2.2. Czynniki sprzyjajace wystapieniu raka jelita grubego………14
2.3. Skladniki pokarmowe o dzialaniu ochronnym………16
2.4. Bialko, weglowodany i inne skladniki zywnosci wpływajace na karcynogeneze w jelicie grubym………19
2.5. Korzystne dzialanie zwiazków zawartych w warzywach i owocach oraz innych składników mineralnych………21

Rozdział 3.
Jak dochodzi do powstania nowotworu?

3.1. Istota choroby nowotworowej- wzrost i morfologia guza………26
3.2. Teorie transformacji nowotworowej- genetyczna i epigenetyczna………27
3.3. Proces kancerogenezy………29
3.4. Mechanizmy kancerogenezy w jelicie grubym………32
3.5. Kancerogeny jako czynniki inicjujace rozwój nowotworu oraz indywidualna wrazliwosc na ich dzialanie………35

Rozdział 4.
Metody leczenia raka jelita grubego.

4.1. Objawy kliniczne i diagnostyka………39
4.2. Klasyfikacja guza………41
4.3. Leczenie chirurgiczne………43
4.4. Radioterapia………45
4.5. Chemioterapia oraz nowe metody leczenia- czynniki hamujace angiogeneze………48
4.6. Leczenie uzupelniajace i zabiegi paliatywne……….51
4.7. Badania kontrolne………54

Zakończenie………56
Bibliografia………60