Działania zapewniające właściwą jakość mikrobiologiczną kefiru.

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp

Rozdział 1
Charakterystyka surowca

1.1. Skład chemiczny mleka
1.1.1. Białka
1.1.2. Lipidy, Laktoza
1.1.3. Substancje mineralne
1.1.4. Witaminy
1.2.Mikroflora mleka
1.3. Źródła zanieczyszczeń mleka


Rozdział 2
Proces produkcyjny kefiru

2.1. Obróbka technologiczna mleka i produkcja zakwasu kefirowego
2.2. Fermentacja mlekowa
2.2.1. Czynniki hamujące proces fermentacji
2.3. Metoda termostatowa i zbiornikowa
2.4.Wady kefiru powstające podczas produkcji
2.5. Kefir jako gotowy produkt
2.5.1. Rodzaje kefirów
2.6. Część doświadczalna


Rozdział 3
Systemy bezpieczeństwa zdrowotnego w mleczarstwie

3.1. System GHP
3.2. System GMP
3.3. HACCP


Podsumowanie
Bibliografia
Wykaz tabel, rysunków i fotografii